søndag den 5. oktober 2014

Efterårsgryde med to slags kål

Selvom man måske ikke så meget bemærker det i vejret for tiden, så er det altså gået hen og blevet efterår.
Ikke at jeg ikke har bemærket det, jeg er nemlig sådan en frossenpind, der helst vil sove i ske op ad en brandvarm radiator med to dyner på ligeså snart det begynder at blive under ca. 18 grader, men skulle det være gået din næse forbi, så siger jeg det gerne igen - det er blevet efterår!
Og det er der absolut intet negativt at sige noget om. Jeg elsker efterår!

Jeg er lige flyttet for en uge siden, så her er alting kaos, og hver gang jeg går i køkkenet for at lave et eller andet lækkert mad, så kan det næsten ikke lade sig gøre, for så kommer jeg i tanke om, at jeg mangler et eller andet fancy køkkenaggregat, hvilket gør, at jeg enten ikke kan purere eller hakke eller som fx i dag, da jeg havde lavet en dejlig efterårsgryde og endte med at stå med en færdig grydefuld mad, som jeg ikke kunne hælde op, da jeg heller ingen suppeske havde og altså derfor tålmodigt måtte øse op i en lille skål (for jeg havde heller ingen dyb tallerken) med en almindelig spiseske.
Behøver jeg nævne, at jeg i forvejen var blevet enig med mig selv om ikke at blende suppen, da jeg midt i madlavningen pludselig huskede, at jeg heller ingen stavblender har.
Godt det snart er jul, for jeg har næsten ikke plads til flere ønsker på min ønskeseddel ...

Nå, men tilbage til efteråret.
Jeg har i dag været med til at afholde en meget vellykket høstfest på en gård med en lokal forening, der arrangerer gratis børne- og familievenlige oplevelser, og da jeg kom hjem gik jeg helt spontant i gang med at lave mad, selvom klokken kun var halv fire om eftermiddagen, men jeg trængte simpelthen bare til en god grøntsagsgryderet.
Jeg kunne dog ikke dy mig for også at koge nogle ris, som kunne spises sammen med retten - det kan kun anbefales!

Jeg har valgt at kalde retten for Efterårsgryde med to slags kål, og nu har jeg fået blod på tanden efter at lave flere varianter med mere kål. Kål er jo så sundt, så jo flere forskellige slags man kan få med des bedre, tænker jeg, men her kommer, til at starte med, en cirkaopskrift på Efterårsgryde med to slags kål.




Jeg brugte

3. store, grovthakkede løg
3. fed, finthakkede hvidløg
2. porrer i skiver
1. groft revet pastinak
1/2kg kartofler skåret i mellemstore tern
1. gulerod skåret i tynde skiver
200g rosenkål skåret i halve
200g savoykål skåret i strimler
salt
peber

Først vandstegte jeg løgene til de var blevet bløde. Vandstegning er lidt ligesom stegning i olie, man bruger bare vand i stedet og sørger for at det hele tiden koger. Tilsæt mere vand undervejs, så det ikke koger tørt.
Når løgene er ved at være bløde tilsættes hvidløg, porrer og mere vand, så det hele lige er dækket, lad det stå et par minutter og simre og tilsæt så pastinak og kartofler og hæld mere vand på, så det hele er dækket. Lad det herefter småkoge i ca. 20 minutters tid. Jeg synes ikke det gør noget, at det koger lidt ud, så det er altså en smagssag om det skal have mere eller mindre tid.
Husk at skumme urenhederne af jævnligt.
Efter de ca. 20 minutter tilsættes de to slags kål og gulerødderne. Hvis du synes der er for lidt suppe, så tilsæt også mere vand.
Smag til med salt og peber og lad det simre videre i omkring ti minutter.
Synes du din suppe mangler smag kan du godt tilsætte lidt grøntsagsboullion, men jeg synes nu den får en fin smag fra de ovenfor nævnte ingredienser.

Og så er der serveret - dejlig, varm mad, der, ud over at varme din krop og forsyne dit tarmsystem med masser af dejlige fibre, også vil give dig et godt skud c-vitamin, så du bliver bedre rustet til at klare alle de baktusser, din krop med garanti vil blive bombarderet med de næste mange måneder. Win/win!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar